Pinjaman Peribadi Ambank – MCCM

 

Untuk Anggota Kerajaan, GLC & Swasta

Servis 100% PERCUMA. Semua atas talian. Cepat dan mudah.

RM200,000

Jumlah pinjaman maksimum

10 TAHUN

Tempoh maksimum pinjaman

MyPinjam merupakan ONE STOP CENTRE untuk pemohon melakukan pinjaman peribadi kepada Ambank – MCCM secara cepat & semaksimum boleh (sehingga maksimum RM200k sahaja).

Servis 100% PERCUMA. Semua atas talian. Cepat dan mudah.

 

Ciri-Ciri

Kenapa anda perlu buat pinjaman peribadi dengan Ambank – MCCM

 • Pinjaman peribadi daripada Ambank Islamic
 • Amaun pembiayaan sehingga RM200,000
 • Tempoh pembiayaan dari 1 sehingga 10 tahun
 • Kadar keuntungan 4.08% rata untuk pinjaman melebihi RM30K dan 4.55% untuk pinjaman sehingga RM30K
 • Payout setinggi 98%
 • Bayaran melalui Biro Angkasa (oleh MCCM Resources Sdn Bhd)
 • Tiada yuran ahli, tiada yuran pemprosesan
 • Tanpa penjamin atau cagaran
 • Pembiayaan berkonsep Syariah
 • Pembiayaan dilindungi Takaful
 • Proses 2 minggu

Semak & Boleh Mohon Terus

 

Ketahui serta-merta berapa jumlah pinjaman yang layak. Sistem juga boleh mohonkan terus pinjaman anda, jika mahu.

Keputusan biasanya dalam 5-30 minit. Hanya perlu isi borang ini.

Tiada caj perkhidmatan, cepat & secara atas talian.


Kenapa Kami?

Lihat perbezaannya

Proses Permohonan

Sangat mudah. Semua hanya dalam talian sahaja.

 

01

DAPATKAN KADAR

Isi borang diatas untuk dapatkan terus jumlah kelayakan. Tidak perlu hantar dokumen peribadi semasa membuat semakan.

02

HANTAR DOKUMEN

Jika layak, sediakan dokumen pengenalan diri dan penyata pendapatan untuk melengkapkan permohonan.

 

03

SETUJU TERMA

Pihak Ambank – MCCM akan hubungi anda untuk sahkan permohonan. Semak dan tandatangan perjanjian pinjaman.

04

TERIMA WANG

Wang pinjaman akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda sepantas 2 minggu.

Mudahnya Untuk Memohon

 • Warganegara Malaysia berumur 18 – 58 tahun
 • Kakitangan Kerajaan Persekutuan (AG), Negeri, Badan Berkanun dan GLC yang terpilih (kecuali Anggota Tentera) serta Swasta
 • Jawatan tetap
 • Gaji minimum RM1,500 termasuk elaun tetap
 • Layak mohon meskipun komitmen luar tinggi
 • Tempoh pembiayaan 1 – 10 tahun
 • Tidak boleh ada “special attention” akaun dalam CCRIS, tiada dalam AKPK
 • Tungakkan dengan PTPTN layak memohon
 • Tiada bayaran pendahuluan
 • Permohonan 100% percuma

Lihat Komen Mereka

Ramai telah menggunakan servis kami. Anda bila lagi?

“Servis memang laju. Mudah berurusan. Sangat puas hati”

013-34393**

“Terima kasih sebab tolong adjust loan sampai lulus”

013-37194**

“Tak sangka dapat lepas loan. Komitmen saya dah memang tinggi”

018-38310**

Pertanyaan?

Hubungi Kami Terus

Respon pantas.

Soalan Berkenaan Koperasi

Apakah itu Pinjaman Ambank - MCCM

Pinjaman peribadi ini disediakan oleh Ambank Islamic (anak syarikat Ambank) dengan potongan gaji oleh MCCM Resources Sdn Bhd melalui Biro Angkasa. Pinjaman ini merupakan salah satu pinjaman peribadi yang menawarkan kadar faedah yang paling rendah dan bayaran (“payout”) yang tinggi kepada penjawat awam melalui potongan gaji. Pinjaman ini ditawarkan kepada penjawat awam persekutuan, negeri, badan berkanun dan juga GLC yang ada potongan angkasa.

 

Apakah beza antara pinjaman koperasi dan pinjaman bank komersial?

Jenis Pemohon: Pinjaman Koperasi dikhaskan untuk penjawat awam. Permohonan Pinjaman Bank terbuka kepada pekerja swasta, bekerja sendiri serta pekerja sektor awam.

Tempoh: Tempoh Pinjaman Koperasi lazimnya sehingga 10 tahun. Kebanyakan Pinjaman Bank Komersial menawarkan tempoh 5-7 tahun.

Kriteria Kredit: Kriteria kelulusan Pinjaman Koperasi adalah lebih mudah berbanding Pinjaman Bank disebabkan oleh kaedah bayaran balik menerusi potongan gaji. Peminjam yang ada rekod CCRIS/CTOS negatif, komitmen tinggi atau disenaraikan di bawah ‘Akaun Perhatian Khas’ (SAA) masih ada peluang untuk dapatkan kelulusan Pinjaman Koperasi. Kriteria kelulusan untuk Pinjaman Bank Komersial adalah lebih ketat. Peminjam yang ada rekod CCRIS atau CTOS yang kurang baik (bayaran pinjaman lewat melebihi 3 bulan), komitmen tinggi, atau disenaraikan bawah ‘Akaun Perhatian Khas’ (SAA); kadar kelulusan pinjaman adalah lebih rendah, sekiranya lulus mungkin dengan amaun pinjaman yang lebih rendah atau kadar faedah yang lebih tinggi.

Kaedah Bayaran Balik: Bayaran Pinjaman Koperasi dilakukan potongan gaji peminjam oleh Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Biro ANGKASA) atau Jabatan Akauntan Negara. Bayaran balik Pinjaman Bank Komersial lazimnya dilakukan melalui autodebit atau bayaran ansuran ‘bank-in’ secara manual. Terdapat juga situasi di mana bank komersial menawarkan pilihan potongan gaji.

Kadar Faedah & Jumlah Bersih Bayaran Keluar (Payout): Kadar faedah Pinjaman Koperasi biasanya lebih rendah. Biasanya Pinjaman Koperasi tidak membayar 100% jumlah pinjaman kepada peminjam. Kebanyakan payout Pinjaman Koperasi adalah antara lingkungan 70%–98%. Kadar faedah Pinjaman Bank Komersial biasanya lebih rendah berbanding Pinjaman Koperasi. Biasanya, payout dalam linkungan 70%–90% mengikuti bank tersebut.

Kenapa perlu guna pinjaman koperasi?

Alternatif jika permohonan pinjaman bank komersial tidak diluluskan. Proses kelulusan Pinjaman Koperasi lebih fleksibel. Kebanyakan koperasi menerima permohonan peminjam yang tiada rekod kredit atau ada rekod CCRIS/CTOS negatif (contoh ada senarai Akaun Perhatian Khas (SAA) atau melebihi 3 bulan bayaran lewat) & juga komitmen kewangan tinggi. Namun, Pinjaman Koperasi hanya akan diluluskan jika jumlah potongan di slip gaji tidak melebihi 60% daripada pendapatan kasar peminjam.

Selesaikan bayaran tertunggak & padamkan rekod negatif CCRIS/CTOS. Rekod bayar balik pinjaman yang tidak konsisten (termasuk juga pinjaman di mana anda selaku sebagai penjamin) akan mengakibatkan rekod kredit negatif. Jika ini berlaku, kemungkinan besar pihak bank tidak akan meluluskan pinjaman rumah, kereta atau permohonan kad kredit anda. Mohon Pinjaman Koperasi untuk selesaikan hutang yang tertunggak dan padam rekod negatif CCRIS/CTOS.

Selesaikan hutang yang mahal dengan kadar faedah rendah pinjaman koperasi. Walaupun anda ada sejarah kredit yang baik, Pinjaman Koperasi bermanfaat bantu kurangkan beban kewangan. Jika anda ada baki kad kredit yang berfaedah 15–18% atau pinjaman peribadi dengan faedah tinggi, gunakan Pinjaman Koperasi yang kadar faedahnya lebih rendah sebagai untuk bayar balik hutang yang tinggi tersebut.

Syarat Umum

Apa syarat umum?

Tertakluk kepada terma dan syarat. Kadar keuntungan pembiayaan bermula dari minimum 3.99% p.a. (kadar rata) sehingga maksimum 9.99% p.a. (kadar rata).

Tempoh pembiayaan adalah antara 1 hingga 10 tahun. Sebagai contoh, untuk pembiayaan RM10,000, bertempoh 10 tahun pada kadar keuntungan 3.99% p.a., jumlah bayaran semula pada hujung tempoh adalah RM13,990.

Pembayaran balik secara bulanan sehingga tamat tempoh pembiayaan hendaklah bermula sekurang-kurangnya setelah 30 hari dari tarikh pinjaman dikeluarkan. Sebagai contoh, bulan 1 april mula terima pembiayaan, maka boleh mula bayar semula secara bulanan bermula 1 mei sehingga tamat tempoh (contoh sehingga 12 bulan pembayaran @ 1 tahun).

Subject to the terms and conditions. Financing profit rates start from a minimum of 3.99% p.a. (flat rate annual percentage rate) up to a maximum of 9.99% p.a. (average rate). The financing period is between 1 to 10 years. For example, for a financing of RM10,000, for a term of 10 years at a profit rate of 3.99% p.a., the total repayment at the end of the period is RM13,990. Repayment on a monthly basis until the end of the financing period must begin at least 30 days from the date the loan is issued. For example, April 1 starts receiving financing, then can start repaying on a monthly basis starting May 1 until the end of the period (example up to 12 months payment @ 1 year).

Untuk pelbagai soalan lain, lihat disini >>

Carian: Koperasi MCCM, MCCM, Ambank, MCCM Resources, MCCM Resources Sdn Bhd,

Pejabat

Suite 602B, Kompleks Diamond,
Bangi Business Park, 43650,
Bandar Baru Bangi, Selangor

info@mypinjam.com.my

Isnin – Jumaat | 10pg – 4ptg

1 + 3 =