Pinjaman Peribadi Co-opbank Pertama (Bank Persatuan)

 

Untuk Anggota Kerajaan, GLC & Swasta

Servis 100% PERCUMA. Semua atas talian. Cepat dan mudah.

RM200,000

Jumlah pinjaman maksimum

10 TAHUN

Tempoh maksimum pinjaman

MyPinjam merupakan ONE STOP CENTRE untuk pemohon melakukan pinjaman peribadi kepada Co-opbank Pertama (Bank Persatuan) secara cepat & semaksimum boleh (sehingga maksimum RM200k sahaja).

Servis 100% PERCUMA. Semua atas talian. Cepat dan mudah.

 

 

Ciri-Ciri

Kenapa anda perlu buat pinjaman peribadi dengan Co-opbank Pertama (Bank Persatuan)

 • Amaun pembiayaan sehingga RM200,000
 • Tempoh pembiayaan dari minimum 1 tahun sehingga 10 tahun
 • Promosi: Kadar keuntungan tetap 2.69% untuk tempoh pinjaman sehingga 3 tahun dan 2.99% untuk tempoh 4 sehingga 10 tahun (untuk pemohon dengan gaji kasar RM3,000 & ke atas). Kadar 4.75% untuk pemohon dengan gaji kasar kurang RM3,000
 • Payout sehingga 98% dan tolak 2 bulan bayaran awal
 • Bayaran melalui biro angkasa
 • Tiada yuran ahli, tiada yuran pemprosesan
 • Tanpa penjamin atau cagaran
 • Pembiayaan berkonsep Syariah
 • Pembiayaan dilindungi Takaful
 • Pra kelulusan secepat 2 hari bekerja (untuk pra kelulusan, tak perlu dokumen yang ada majikan pengesahan)

Semak & Boleh Mohon Terus

 

Ketahui serta-merta berapa jumlah pinjaman yang layak. Sistem juga boleh mohonkan terus pinjaman anda, jika mahu.

Keputusan biasanya dalam 5-30 minit. Hanya perlu isi borang ini.

Tiada caj perkhidmatan, cepat & secara atas talian.


Kenapa Kami?

Lihat perbezaannya

Proses Permohonan

Sangat mudah. Semua hanya dalam talian sahaja.

 

01

DAPATKAN KADAR

Isi borang diatas untuk dapatkan terus jumlah kelayakan. Tidak perlu hantar dokumen peribadi semasa membuat semakan.

02

HANTAR DOKUMEN

Jika layak, sediakan dokumen pengenalan diri dan penyata pendapatan untuk melengkapkan permohonan.

 

03

SETUJU TERMA

Co-opbank Pertama (Bank Persatuan) akan hubungi anda untuk sahkan permohonan. Semak dan tandatangan perjanjian pinjaman.

04

TERIMA WANG

Wang pinjaman akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda sepantas 2 hari ke 2 minggu (ikut kelulusan).

 

Mudahnya Untuk Memohon

 • Warganegara Malaysia berumur 18 – 60 tahun
 • Kakitangan Kerajaan Persekutuan (AG), Negeri, Badan Berkanun dan GLC yang terpilih serta Swasta
 • Jawatan tetap
 • Gaji minimum RM2,000 termasuk elaun tetap
 • Layak mohon meskipun komitmen luar tinggi (disenarai hitam, bankrap atau masalah AKPK ditutup sementara).
 • Tempoh pembiayaan 1 – 10 tahun
 • Tiada bayaran pendahuluan
 • Permohonan 100% percuma

Lihat Komen Mereka

Ramai telah menggunakan servis kami. Anda bila lagi?

“Servis memang laju. Mudah berurusan. Sangat puas hati”

013-34393**

“Terima kasih sebab tolong adjust loan sampai lulus”

013-37194**

“Tak sangka dapat lepas loan. Komitmen saya dah memang tinggi”

018-38310**

Pertanyaan?

Hubungi Kami Terus

Respon pantas.

Soalan Berkenaan Koperasi

Apakah itu Pinjaman Koperasi Co-opbank Pertama?

Pinjaman peribadi ini disediakan oleh Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia Berhad (Co-opbank Pertama) dengan bayaran balik melalui potongan biro angkasa. Koperasi Co-opbank Pertama Malaysia Berhad ditubuhkan di bawah Akta Koperasi 1993 dengan nama asalnya “The Province Wellesley Co-operative Banking Union Limited”. Pada tahun 1959 nama tersebut telah ditukarkan kepada Bank Persatuan Kerjasama Seberang Perai Berhad dan seterusnya pada tahun 1995 telah ditukarkan kepada nama Koperasi Bank Persatuan Malaysia Berhad dan pada tahun 2014 nama tersebut telah ditukarkan kepada nama Koperasi Co-opbank Persatuan Malaysia Berhad.

Misi Co-opbank Pertama adalah untuk memberi pulangan terbaik kepada pelanggan dan anggota dan juga menawarkan produk-produk perbankan yang kompetitif dengan penuh integriti. Sebagai sebuah institusi kewangan, Co-opbank Pertama menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan, termasuk pembiayaan peribadi, pembiayaan pendidikan, pembiayaan hartanah, pembiayaan perumahan, pembiayaan perniagaan, produk deposit, akaun simpanan, skim kebajikan, takaful, wasiat dan skim perumahan.

Co-opbank Pertama mempuanyai lebih kurang 30 cawangan di seluruh Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak. Selepas pelanggan membuat permohonan pembiayaan Co-opbank Pertama melalui Direct Lending, pelanggan akan diperlukan untuk pergi ke cawangan Co-opbank yang terdekat untuk menandatangani surat tawaran apabila pembiayaan dah diluluskan.

Apakah beza antara pinjaman koperasi dan pinjaman bank komersial?

Jenis Pemohon: Pinjaman Koperasi dikhaskan untuk penjawat awam. Permohonan Pinjaman Bank terbuka kepada pekerja swasta, bekerja sendiri serta pekerja sektor awam.

Tempoh: Tempoh Pinjaman Koperasi lazimnya sehingga 10 tahun. Kebanyakan Pinjaman Bank Komersial menawarkan tempoh 5-7 tahun.

Kriteria Kredit: Kriteria kelulusan Pinjaman Koperasi adalah lebih mudah berbanding Pinjaman Bank disebabkan oleh kaedah bayaran balik menerusi potongan gaji. Peminjam yang ada rekod CCRIS/CTOS negatif, komitmen tinggi atau disenaraikan di bawah ‘Akaun Perhatian Khas’ (SAA) masih ada peluang untuk dapatkan kelulusan Pinjaman Koperasi. Kriteria kelulusan untuk Pinjaman Bank Komersial adalah lebih ketat. Peminjam yang ada rekod CCRIS atau CTOS yang kurang baik (bayaran pinjaman lewat melebihi 3 bulan), komitmen tinggi, atau disenaraikan bawah ‘Akaun Perhatian Khas’ (SAA); kadar kelulusan pinjaman adalah lebih rendah, sekiranya lulus mungkin dengan amaun pinjaman yang lebih rendah atau kadar faedah yang lebih tinggi.

Kaedah Bayaran Balik: Bayaran Pinjaman Koperasi dilakukan potongan gaji peminjam oleh Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Biro ANGKASA) atau Jabatan Akauntan Negara. Bayaran balik Pinjaman Bank Komersial lazimnya dilakukan melalui autodebit atau bayaran ansuran ‘bank-in’ secara manual. Terdapat juga situasi di mana bank komersial menawarkan pilihan potongan gaji.

Kadar Faedah & Jumlah Bersih Bayaran Keluar (Payout): Kadar faedah Pinjaman Koperasi biasanya lebih rendah. Biasanya Pinjaman Koperasi tidak membayar 100% jumlah pinjaman kepada peminjam. Kebanyakan payout Pinjaman Koperasi adalah antara lingkungan 70%–98%. Kadar faedah Pinjaman Bank Komersial biasanya lebih rendah berbanding Pinjaman Koperasi. Biasanya, payout dalam linkungan 70%–90% mengikuti bank tersebut.

Kenapa perlu guna pinjaman koperasi?

Alternatif jika permohonan pinjaman bank komersial tidak diluluskan. Proses kelulusan Pinjaman Koperasi lebih fleksibel. Kebanyakan koperasi menerima permohonan peminjam yang tiada rekod kredit atau ada rekod CCRIS/CTOS negatif (contoh ada senarai Akaun Perhatian Khas (SAA) atau melebihi 3 bulan bayaran lewat) & juga komitmen kewangan tinggi. Namun, Pinjaman Koperasi hanya akan diluluskan jika jumlah potongan di slip gaji tidak melebihi 60% daripada pendapatan kasar peminjam.

Selesaikan bayaran tertunggak & padamkan rekod negatif CCRIS/CTOS. Rekod bayar balik pinjaman yang tidak konsisten (termasuk juga pinjaman di mana anda selaku sebagai penjamin) akan mengakibatkan rekod kredit negatif. Jika ini berlaku, kemungkinan besar pihak bank tidak akan meluluskan pinjaman rumah, kereta atau permohonan kad kredit anda. Mohon Pinjaman Koperasi untuk selesaikan hutang yang tertunggak dan padam rekod negatif CCRIS/CTOS.

Selesaikan hutang yang mahal dengan kadar faedah rendah pinjaman koperasi. Walaupun anda ada sejarah kredit yang baik, Pinjaman Koperasi bermanfaat bantu kurangkan beban kewangan. Jika anda ada baki kad kredit yang berfaedah 15–18% atau pinjaman peribadi dengan faedah tinggi, gunakan Pinjaman Koperasi yang kadar faedahnya lebih rendah sebagai untuk bayar balik hutang yang tinggi tersebut.

Syarat Umum

Apa syarat umum?

Tertakluk kepada terma dan syarat. Kadar keuntungan pembiayaan bermula dari minimum 3.99% p.a. (kadar rata) sehingga maksimum 9.99% p.a. (kadar rata).

Tempoh pembiayaan adalah antara 1 hingga 10 tahun. Sebagai contoh, untuk pembiayaan RM10,000, bertempoh 10 tahun pada kadar keuntungan 3.99% p.a., jumlah bayaran semula pada hujung tempoh adalah RM13,990.

Pembayaran balik secara bulanan sehingga tamat tempoh pembiayaan hendaklah bermula sekurang-kurangnya setelah 30 hari dari tarikh pinjaman dikeluarkan. Sebagai contoh, bulan 1 april mula terima pembiayaan, maka boleh mula bayar semula secara bulanan bermula 1 mei sehingga tamat tempoh (contoh sehingga 12 bulan pembayaran @ 1 tahun).

Subject to the terms and conditions. Financing profit rates start from a minimum of 3.99% p.a. (flat rate annual percentage rate) up to a maximum of 9.99% p.a. (average rate). The financing period is between 1 to 10 years. For example, for a financing of RM10,000, for a term of 10 years at a profit rate of 3.99% p.a., the total repayment at the end of the period is RM13,990. Repayment on a monthly basis until the end of the financing period must begin at least 30 days from the date the loan is issued. For example, April 1 starts receiving financing, then can start repaying on a monthly basis starting May 1 until the end of the period (example up to 12 months payment @ 1 year).

Untuk pelbagai soalan lain, lihat disini >>

Carian: Bank Coop, Bank Coop Pertama, Bank Coop Putrajaya, Cbp Com My, Cbp Coop Bank, Co Bank, Co Bank Pertama, Co Op Bank, Co Op Bank Persatuan Pinjaman Peribadi, Co Op Bank Personal Loan, Co Op Bank Pertama Personal Loan, Co Op Pertama Bank, Co Opbank Pertama, Coop Bank, Coop Bank Persatuan, Coop Bank Personal Loan, Coop Bank Pertama Online, Coop Bank Pertama Personal Loan, Coop Bank Pertama Taiping, Coop Bank Putrajaya, Coopbank, Coopbank Pertama, Koop Bank Pertama Personal Loan, Koop Pertama, Koop Pertama Bank, Personal Loan Coop Bank, Pinjaman Co Op Bank Persatuan, Pinjaman Peribadi Coop Bank Pertama,

Pejabat

Suite 602B, Kompleks Diamond,
Bangi Business Park, 43650,
Bandar Baru Bangi, Selangor

info@mypinjam.com.my

Isnin – Jumaat | 10pg – 4ptg

1 + 15 =